
Kuka pesee pyykkisi?
Suomessa pyykit pestään useimmiten kotona omassa pesukoneessa. Vaatteiden, lakanapyykin ja pyyhkeiden peseminen on arkinen kotiaskare. Pesukoneen käytön opettelu on askel kohti aikuisuutta ja samalla opetellaan lajittelemaan eri värit ja materiaalit omiin koneellisiinsa. Suurin osa suomalaisista aikuisista osaa käyttää pesukonetta ja useissa talouksissa pyykkiä pesee se, kuka kulloinkin ehtii.
Kotona vai itsepalvelupesulassa?
Arkipyykki hoituu normaalitilanteissa kotona, mutta esimerkiksi putkiremontin tai reissun aikana voi arkisesta askareesta tulla todellinen ongelma. Myös isommat tekstiilit, kuten peitto, tyyny, sijauspatja tai päiväpeitto voivatkin jo mennä yli oman pesukoneen kapasiteetin. Tässä apuun tulee 24 Pesula, joka on suomalainen mattojen ja isojen kodintekstiilien pesuun erikoistunut ketju. Isonkin pyykkimäärän pyykinpesu onnistuu nopeasti ja edullisesti. Pesulan tehokkaat kuivausrummut mahdollistavat vaatteiden ja muun pyykin ottamisen käyttöön heti pesulareissun jälkeen. Alun perin mattojen kuivaamiseen suunniteltua kuivauskaapistoa voi myös hyödyntää isojen tekstiilien, kuten päiväpeiton kuivaamisessa. Pesuaika itsepalvelupesulassa on nopea, vain 30 minuuttia. Nykyaikaisia laitteita on helppo käyttää ja asiointi onnistuu ilman ajanvarausta.
Villan, silkin tai untuvien peseminen kotona omassa pesukoneessa onnistuu, mikäli niihin löytyy oikea ohjelma ja pesuaine. 24 Pesulan pyykkikoneissa on mm. hienopesuohjelma sekä untuvaohjelma. Lisäksi pesulan tuoksuton pesuaine soveltuu niin villan, silkin, untuvan ja puuvillan kuin synteettistenkin materiaalien pesuun. Yleisohjeena on, että mikäli pesuohjetta tai varmaa tietoa pesutavasta ei ole, kannattaa pyykki pestä käsin tai palvelupesulassa. Kaikki muut vesipestävät kodintekstiilit voi pestä 24 Pesulassa.

Palvelupesuja ja kemiallinen pesu
Kemiallista pesua eli kuivapesua vaativat tekstiilit tulee pesettää palvelupesulassa. Kuivapestäviä pyykkejä ovat esimerkiksi miesten puvut, juhlapuvut tai erityisen hauraat tekstiilit. Villan, silkin, untuvan, painopeittojen pesuunkin voi tuotteen pesuohje suositella kemiallista pesua eli kuivapesua.
Juhlaliinat, kuten pellavapöytäliinat soveltuvat materiaalinsa puolesta pestäviksi pesukoneessa. Itsepalvelupesulassa on isoja koneita ja mahdollisuus kuivata kuivauskaapistossa. Tekstiilin hauraus voi kuitenkin tuoda haasteita. Pellavapöytäliinat ja muut arvokkaat tekstiilit, kuten vaikka perintöliinat on parasta pestä käsin tai palvelupesulassa.
Käsinpesu
Käsinpesua suositellaan erityisen herkille tekstiileille. Käsinpesuohjeen mukaan pestäviä voivat olla villa- ja villasekoitetekstiilit, kuten mohair, kašmir ja angora. Yleisohjetta esim. villan pesuun ei voi antaa, niin erilaisia tekstiileitä villasta tehdään. Osa alusasuista on käsin pestäviä ja vaikka ne kestäisivätkin konepesun, se lyhentää niiden käyttöikää huomattavasti. Pese aina käsin kaikki ne tekstiilit, joiden pesuohje niin määrittää eli pesuohjeessa on käden kuva tai et ole varma, kestävätkö ne pesua pesukoneessa.
Valitse käsinpesua varten riittävän suuri astia ja mieluiten nestemäinen pesuaine.
Tyynynkin voi pestä!
Petivaatteet voi pestä 24 Pesulassa suurilla pyykkikoneilla. Kuivaus onnistuu tehokkaissa, suurissa kuivausrummuissa. Tuoksuton pesuaine soveltuu sekä untuvan että synteettisten materiaalien pesemiseen. Pesuohjelma valitaan pyykin mukaan, esim. tyynyjen ja peittojen pesulämpötila on yleensä 60 °C. Nämä ovat yleisiä ohjeita ja tekstiilin omia pesuohjeita tulee toki aina noudattaa. Pese petivaatteita riittävän usein. Tyynyt, peitot ja muut päivittäin käytössä olevat isot tekstiilit ovat parhaimmillaan puhtaina!

Peittojen ja tyynyjen pesu
Kuinka usein peitot ja tyynyt tulisi pestä?
- peitto: pesu 2 kertaa vuodessa
- tyyny: pesu 4 kertaa vuodessa
VINKKI: Yhdistä peiton pesu johonkin tiettyyn ajankohtaan, esimerkiksi kellojen siirtoon.
Ennen pyykille tuloa
Tarkista aina ennen pesua, että kaikki peiton saumat ja kangas ovat ehjät ja korjaa ne tarvittaessa. Tyynyn pesussa voi käyttää isoa pesupussia. Painopeiton mukana voi myös tulla oma pesupussi. Tutki, löytyykö pyykistäsi tahroja tai tummentumia. Niihin voit laittaa tahranpoistoainetta, esimerkiksi sappisaippuaa. Kaikkien tyynyjen ja peittojen pesun voi tehdä untuvaohjelmalla. Kannattaa muuten varata riittävän suuri kassi peittojen ja tyynyjen kuljettamiseksi takaisin kotiin. Pesty ja kuivausrummussa kuivatut tyynyt ja peitot ovat todella muhkeita!
Untuva on vesipestävä luonnonmateriaali
Untuvapeiton ja -tyynyn täytteenä olevat untuvat ovat eri tavoin käsiteltyjä. Tutustu siksi aina pesuohjeeseen mieluiten jo ennen untuvapeiton hankkimista. Untuvamateriaalien peseminen tehdään aina tarpeeksi suuressa pesukoneessa ja untuvaohjelmaa.
Untuvapeitto on tärkeää pestä riittävän usein aivan kuten kaikki muutkin petivaatteet. Untuva on luonnonmateriaali, jonka lämmittävät, hengittävät ja kosteutta siirtävät ominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa nimenomaan puhtaina. Untuvapeiton pesu tapahtuu tuotteen oman pesuohjeen mukaisesti, yleensä ihan normaalisti pesukoneessa. Untuvapeitto tulee pestä riittävän väljästi, jotta peitto puhdistuu varmasti kauttaaltaan. Pesuaineen tulee soveltua untuvapyykille ja sitä pitää olla juuri sopiva määrä. 24 Pesulan pyykkikoneissa on untuvapeiton ja muiden untuvatekstiilien pesuun sopiva untuvaohjelma. Untuvaohjelmassa kone annostelee juuri sopivan määrän pesuainetta ja huuhtelut ovat untuvalle riittävän runsaat. 24 Pesulassa on käytössä tuoksuton pesuaine, jonka koneet annostelevat automaattisesti.
Parivuoteen untuvapeiton voi pestä 24 Pesulan Jätti pesukoneessa. Eri koneiden koko- ja hintatiedot löydät täältä.
Untuvatyynyjen peseminen pesukoneessa
Untuvatyynyjen pesu tapahtuu untuvapeittojen lailla yleensä pesukoneessa untuvaohjelmalla. Huomioi kuitenkin aina untuvatyynyn oma pesuohje ja toimi sen mukaan. Untuvatyynynkin pesu on olennaista tehdä riittävän suuressa pesukoneessa untuvaohjelmalla ja pesun jälkeen tehdään tehokas, ilmava ja nopea kuivaus.
Myös muiden kuin untuvatäytteisten tyynyjen pesu onnistuu untuvaohjelmalla. Voit siis hoitaa kaikkien tyynyjen pesun samassa koneellisessa.
Untuvapeittojen ja untuvatyynyjen kuivaus
Untuvamateriaali on oikeanlaisen pesun jälkeen tärkeää kuivata kunnolla. Paras keino untuvapeiton ja -tyynyn kuivaamiselle on tehokas kuivausrumpu. Kuivausrummussa tulee olla tilaa, jotta pyykki mahtuu liikkumaan siellä ilmavasti. Näin höyhenet kuivuvat läpikotaisin, irtoavat toisistaan ja untuvapeitto on kuivauksen jälkeen puhdas, täysin kuiva, kuohkea ja siten lämmin ja kaikin puolin miellyttävä.
24 Pesulan kuivausrumpu soveltuu erinomaisesti untuvapyykin kuivaamiseen. 24 Pesulan kuivausrummussa on valittavana 3 lämpötilaa ja kuivausaika aina 30 minuutin jaksoissa.
Untuvapetivaatteet ovat paksuudeltaan ja täytteiden määrältään hyvin erilaisia. Osa kuivuu nopeasti ja osa hitaammin. Ensimmäisellä kuivauskerralla lataa ensin 30 min ja katso, riittääkö se sinun untuvapeitollesi. Mikäli tarvitset toisen 30 min, voit seuraavalla kerralla ladata kuivausrumpuun suoraan 2 x 30 min ja untuvapeitto on heti käyttövalmis.
Mitä teen ennen untuvapeiton pesemistä?
- käsittele tarvittaessa tahrat ja tummentumat tahranpoistoaineella, esim. sappisaippualla
- tarkista saumojen kunto ja korjaa kaikki mahdolliset repeämät ja heikot ompeleet. Näin varmistat, että kaikki untuvat pysyvät untuvapeiton sisällä niin pesun kuin kuivauksen aikana.
- tutustu pesuohjeeseen, tarkista myös kuivauslämpötila
Kaikki samat asiat on hyvä huomioida, olipa kyseessä untuvatyynyn, untuvatakin, untuvamakuupussin ja muiden untuvatekstiilien pesu ja kuivaus.

Painopeiton peseminen
Painopeitto on kokenut uuden tulemisen. Moderni painopeitto on useimmiten täytetty pikkuruisilla lasihelmillä ja toisinaan sen seurana on kevyttä vanua. Painopeittojen pesuohjeiden kirjo on suuri eli tutki ohjeet huolellisesti. Mikäli hankit painopeiton itse, ota jo ennen ostamista huomioon hoito-ohjeet ja niiden sopivuus juuri sinun arkeesi. Helpointa peseminen on riittävän suuressa pyykinpesukoneessa. Korkealaatuisten ja hyvin hoidettujen painopeittojen käyttöikä voi olla jopa 10 vuotta.
Entisaikojen painopeitto piti sisällään kangaskaitaleita tai muuta kulloinkin saatavilla ollutta kangasmateriaalia. Perinteisiä painopeittoja on edelleen käytössä ja kevyemmätkin retrotäkit on kaivettu ullakoilta uudelleen kiertoon. Perinteisen täkin pesu voi onnistua pesukoneessakin. Käsin peseminen on aina varmempaa, etenkin jos peitto on ajan myötä haurastunut.
Modernin painopeiton peseminen
Nykyaikainen painopeitto on usein konepestävä ja pesuohjeissa suositeltu pesulämpötila on yleensä 30 – 60 °C. Tutustu ennen pesua ehdottomasti painopeiton pesuohjeeseen, kaikki painopeitot kun eivät ole vesipestäviä. Nykyaikainen painopeitto kuivuu esivanhempaansa nopeammin. Pelkillä lasihelmillä täytetty painopeitto ei kastukaan kuin vain päällyskankaan osalta. Vanua sisältäväkin painopeitto kuivuu todella nopeasti. Konepestävän painopeiton peseminen kotioloissa ei ole suositeltavaa, sillä se voi laittaa kotikoneen liian lujille. On turvallisempaa valita itsepalvelupesula ja käyttää siellä suuria pesukoneita.
Painopeitto pestään aina painoaan suuremmassa koneessa. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että koneen kapasiteetti tulisi olla 1,5 – 2 kertaa peiton painon verran. Esimerkiksi 9 kg:n painopeiton voi pestä 24 Pesulan Isossa Pyykkikoneessa. Tällöin pesun hinta on vain 12 €. Itsepalvelupesulamme on edullinen ja nopea ratkaisu painopeiton pesuun.
Painopeiton pesu käsin voi olla ainoa vaihtoehto, mikäli peitto ei ole konepestävä. Peiton paino ei pestessä lisäänny samalla tavalla kuin muiden tekstiilien kohdalla tapahtuu. Painopeiton nostelu on toki sellaisenaan painava ja sen käsittely on huolellista puuhaa, jotta peiton paino ei kohdistu pienelle osalle kangasta ja aiheuta repeämää. Painavimpien peittojen pesussa voi olla hyvä olla kaksi pyykkäriä.
Ennen pesua tarkista, että peiton kangas on ehjä ja korjaa sitä tarvittaessa ennen pesua. Käytä tahroihin ja tummentumiin tahranpoistoainetta. Laita painopeitto pesupussiin, mikäli sellainen peiton mukana tuli.
Mikäli painopeiton mukana on tullut pesupussi, tulee sitä käyttää pyykkikoneessa pestäessä.
Pussilakanan käyttö harventaa petin pesuvälejä, mutta painopeittoa voi käyttää myös ilman pussilakanaa. Tällöin itse peittoa tulee pestä useammin. Painopeiton teho perustuu mielihyvähormonien tuotantoon.
Mielihyvää tuottaa myös puhtaus; puhdas painopeitto ja muut petivaatteet tuntuvat ja tuoksuvat hyvältä. Puhtaus luo levollista tunnelmaa ja jo sekin voi parantaa unen laatua.
Painopeiton kuivaaminen
Painopeiton kuivaus on nopeaa etenkin, mikäli täytteenä on ainoastaan lasihelmiä. Osa painopeitoista voidaan kuivata kuivausrummussa, tarkista kuivauksen osalta pesuohje. Käsinpesun jälkeen liian veden voi puristella pois päällisestä ja mahdollisesta vanutäytteestä tai imeyttää froteepyyhkeeseen. Painopeitto kuivataan useimmiten narulle ripustettuna. Laita se silloin kuitenkin useamman narun yli.
Painopeiton pesun hinta 24 Pesulassa on alkaen 6 € ja kuivaus 4 €.
Painopeiton muu hoito
Talvella peiton voi raikastaa pakastamalla. Painopeitolle voi myös tehdä lumipesun samalla tavoin kuin villamatolle. Painopeittoa ei saa imuroida tai tampata. Sen sijaan sitä voi hieman ravistella ja mielellään tuulettaa.
Kuinka usein painopeitto pestään?
Pesu tulisi tehdä yhtä usein kuin muillakin peitoilla eli 2 kertaa vuodessa. Mikäli painopeittoa käytetään ilman pussilakanaa, tulee se pestä useammin eli aina kun se on likainen. Likaisen peiton tunnistaa tummuneesta väristä ja tunkkaisesta tuoksusta.

Petauspatjan peseminen
Petauspatja ja sijauspatja tarkoittavat samaa asiaa. Sijauspatjaa käytetään erityisesti runko- ja jousipatjojen kanssa. Sen käyttö on kuitenkin yleistynyt myös vaahtomuovipatjojen päällä. Sijauspatja helpottaa nimensä mukaan vuoteen sijaamista. Se myös parantaa lakanoiden pysymistä paikoillaan ja tuo yhden lisämahdollisuuden säädellä sängyn ominaisuuksia. Alla oleva patja voi esimerkiksi olla jäykkä ja antaa siten riittävän tuen nukkujalle ja petauspatjan avulla saadaan siihen päälle pehmeyttä ja suloista upottavuutta.
Voiko petauspatjan pestä?
Petauspatja kuuluu ilman muuta pestäviin kodintekstiileihin. Petauspatjasta pestään yleensä päällinen ja sen voi lähes aina tehdä pesukoneessa. Petauspatjan päällisen peseminen unohtuu helposti tai voi jäädä tekemättä, koska se ei mahdu omaan pesukoneeseen. Petauspatjan puhtaus on kuitenkin erittäin tärkeä osa unihygieniaa ja nukkumismukavuutta. Puhtaan petauspatjan kaikki ominaisuudet, kuten päällyskankaan hengittävyys ja kosteudensiirtokyky pysyvät aktiivisina.
Kuinka usein petauspatjan suoja pestään?
Petauspatjan suojan pesua suositellaan tehtäväksi kaksi kertaa vuodessa. Pese suoja kuitenkin aina, kun se näyttää likaiselta eli tummuneelta ja tuoksu on muuttunut tunkkaiseksi. Pesuväliä voi pidentää käyttämällä petauspatjan päällä patjansuojusta.
Ennen petauspatjan päällisen pesua
- Tutki pesuohje
- Käsittele tahrat ja tummentumat tahranpoistoaineella
- Sulje vetoketju
Tuo pyykkisi 24 Pesulaan, muuta et mukaasi tarvitse. Tuoksuton pesuaine kuuluu pesujen hintaan ja koneet annostelevat sen automaattisesti. Näin pyykissäsi aina sopiva määrä pesuainetta.
Muista pestä petauspatjan päällinen 2 kertaa vuodessa, jotta lika ei pääse pinttymään
Pesu isossa pyykkikoneessa
Kotikoneen koko ei yleensä riitä petauspatjan pesuun, mutta tähänkin löytyy ratkaisu.
24 Pesulassa käytössäsi on eri kokoisia pyykkikoneita, joista suurin on kapasiteetiltaan peräti 19 kg. Petivaatteet ylipäätään pestään runsaassa vedessä eli kone jätetään hieman vajaammaksi kuin arkipyykkiä pestäessä.
Parivuoteen petauspatja pestään yleensä Isossa Pyykkikoneessa, jonka kapasiteetti on 14 kg. Petauspatjan pesun hinta on tällöin 12 €. Erityisen muhkeat parivuoteen sijauspatjan päälliset voi laittaa kaikkeen suurimpaan koneeseen. Yhden hengen petauspatjan voi pestä Pyykkikoneessa ja tällöin pesun hinta on 6 €. Pesuaika on aina 30 minuuttia. Muistathan katsoa ennen pesua jälleen pyykkisi pesuohjeen, sillä petauspatjan pesu tapahtuu muista petivaatteista poiketen usein 40 °C:ssa.
Petauspatjan kuivaus
Petauspatjan päällinen kuivuu nopeasti ja sen saa jo pesupäivän iltana käyttöön. Rumpukuivauksessa riittää matala lämpötila tai päällisen voi kuivattaa ihan kotioloissakin. Petauspatjan päällinen kutistuu kastuessaan pesutavasta riippumatta jonkin verran. Se kannattaakin jättää ihan hivenen kosteaksi helpottamaan takaisin asettamista. Petauspatjan päällisen venyttäminen pesun jälkeen ja mielellään vielä kuivauksenkin jälkeen palauttaa sitä lähemmäs alkuperäistä kokoa. Venyttäminen on nopea toimenpide ja helpottaa huomattavasti päällisen asettamista takaisin vaahtomuovipatjan tai muun täytteen päälle. Päällinen tulee pestyä riittävän usein, kun takaisin asettaminen sujuu helpommin.
Petauspatjan päällisen venyttäminen
Kulmasta kulmaan. Tartu ensin vastakkaisista kulmista ja venytä tasaisella venytysliikkeellä ristikkäiset kulmat.
Reunasta reunaan. Venytä päällinen sitten pituussuunnassa ja vielä leveyssuunnassa. Tee molemmat venytykset mieluiten sekä pesun että kuivauksen jälkeen
Petauspatjan täyte
Petarin täyte on lähes aina vaahtomuovia. Vaahtomuovin peseminen ei valitettavasti onnistu pesukoneessa. Vaahtomuovipatjankin pesu on mahdollista, mutta aivan erilaisen keinoin kuin päällisen. Vaahtomuovipatjan peseminen voi tapahtua tekstiilipesurilla tai käsin. Imurointi ja tuuletuskin riittävät pitkälle perushuoltona.

Katso 24 Pesulan koneet & hinnat
Muistilista:
- Pese myös isot kodintekstiilit säännöllisesti
- Tahranpoisto aina tuoreeltaan
- Varastoi tekstiilit aina puhtaina
- Tutki ja säilytä pesuohje
- Peiton ja petauspatjan pesu ainakin 2 kertaa vuodessa
- Tyynyn pesu 4 kertaa vuodessa