Puhtaat matot jouluksi

Vielä ennätät hyvin pestä matot ja muut isot tekstiilit joulua varten. Kovapohjaiset matot hoituvat tasopesukoneessa 5-30 minuutissa ja konepestävät matot suurissa rumpukoneissa puolessa tunnissa. Kaikki 24 Pesulat ovat kattavasti avoinna kauppakeskusten aukioloaikojen mukaan, kannattaakin ajoittaa pesureissu ennen klo. 10 aamulla tai klo. 20 jälkeen isoimpien ruuhkapiikkien välttämiseksi. Linkit pesuloiden sijainteihin löydät pesulat-sivulta.

24 Pesuloissa on käytössäsi matonpesua varten mattokone, tasopesukone ja kuivauskaapisto. Mattojen pesun hinta on edullinen ja koneissa on valmiina sopiva pesuaine. Isojen mattojen pesu onnistuu sekä tasopesukoneessa että mattokoneessa. Pesutapa valitaan mattotyypin mukaan. Mattokoneessa peseytyvät myös koiran tai kissan peti, koiran valjaat tai muut pienen lemmikin tekstiilit. Kuivauskaapistossa mattojen kuivaaminen toteutuu oikeissa olosuhteissa tai voit kuljettaa maton myös kotiin kuivumaan. Kuivauskaapistot voivat olla nyt joulun aikaa usein varattuna, vapaan kaapin tunnistaa siitä, että kaapissa on avain paikallaan ovessa. Alle on koostettu pesuopas yleisimpien mattotyyppien mukaan, se kannattaa lukaista ennen ensimmäistä pesulareissua.

Matonpesuopas eri mattotyyppien mukaan

Räsymatto

Räsymatto on helppohoitoinen ja kestävä. Vanhoissa matoissa materiaalina on käytetty kulloinkin saatavilla olleita kuteita, useimmiten käytöstä poistetuista tekstiileistä itse leikattua matonkudetta. Nykyään on tarjolla myös valmista matonkudetta ja erityisesti sen kohdalla on hyvä muistaa, että räsymatto saattaa ensimmäisillä pesukerroilla päästää väriä.

Räsymatot tuleekin aluksi pestä joko samanväristen kanssa tai yksinään. Räsymatto imee reilusti vettä ja se vaatii hyvät kuivausolosuhteet. 24 Pesulan mattokone on vaivaton vaihtoehto räsymattojen pesuun ja kuivauskaapistossa ne kuivuvat optimaalisissa olosuhteissa.

Karvamatto

Monesta kodista löytyy nykyään karvamatto tai nukkamatto. Niissä viehättää pehmeys, elävä pinta, ryhdikkyys ja usein edullinen hinta. Tällainen matto ei mene rullalle ja pysyy paikoillaan joko itsestään tai pienellä liukuesteellä autettuna. Karvamaton pesu sen sijaan saattaakin muodostua haasteeksi.

Toisin kuin räsymattojen kohdalla, näiden mattojen peseminen ei olekaan niin tuttua. Nukkamaton ja karvamaton pesu onnistuu kyllä ja molemmat hoituvat samalla reseptillä: vesipestävät karva- ja nukkamatot pestään mattopesulassa eli joko palvelupesulassa tai itsepalvelupesulassa tasopesuna. Itsepalvelupesula valitaan siis sillä perusteella, että käytettävissä on nimenomaan tasopesukone.

Aitomatto

Aito matto on käsintehty ja yleensä materiaalina on villa tai silkki. Uniikin itämaisen maton, kuten myös persialaisen maton valmistajalta on, mikäli mahdollista, hyvä selvittää juuri kyseisen maton pesuohje. Mikäli pesuohje ei ole saatavilla, tulisi ainakin huomioida,  että pesuaine on sopiva silkille tai villalle.

Lisäksi pesu tulee olla riittävän hellävarainen. Ennen aitojen mattojen pesua tulee varmistaa, että matto on ehjä ja eli kiinnittää kaikki irtolangat sekä ommella mahdolliset purkautuneet kohdat kuntoon. Aitojen mattojen pesu tapahtuu tasopesuna mattopesulassa, joko palvelupesulassa tai itsepalvelupesulassa. 24 Pesulassa käytössä oleva pesuaine soveltuu myös villalle ja silkille.

Ryijymatto

Ryijymatto ja perinteinen seinäryijy ovat alun perin olleet kokonaan villasta valmistettuja. Nykyään ryijymaton materiaalina on usein polypropeeni. Ryijymatot ovat käsin pestäviä.

Polypropeenimatto

Polypropeenimatto tai akryylimatto ovat tulleet suosituiksi likaa hylkivien ominaisuuksiensa vuoksi. Lisäksi ne on helppo puhdistaa; imuri liukuu maton pinnalla hyvin ja kevyen lian voi pyyhkiä maton pinnalta tuoreeltaan. Perinteinen pesukone ei sovellu polypropeenimaton pesuun vaan sen peseminen tulee tehdä tasopesukoneessa, mikäli maton pesuohje sallii vesipesun. Kuivapesu on mahdollinen palvelupesulassa.

Käytävämatto

Käytävän matto on usein matalanukkainen ja sen pohjamateriaali on usein kumi, polypropeeni tai huopa. Käytävämatto puhdistuu helposti, kun sitä pestään riittävän usein. Pesu tulisi tehdä laakapesuna. Pienen maton pesu voi onnistua kotona pesutiloissa. Suositeltava pesutapa on mattopesula. Itsepalvelupesula on nopea ja edullinen vaihtoehto jatkuvasti käytössä olevalle matolle.

Puuvillamatto

Puuvillamatto on kuin räsymatto, mutta materiaali on kokonaan puuvillaa, kude tasalaatuista ja mattojen värimaailma on usein selkeämpi. Pienten ja kevyiden puuvillamattojen pesu voi onnistua kotona pyykinpesukoneessa. Varmempi valinta on mattopesulan mattokone. Itsepalvelupesula on puuvillamatolle edullinen ja nopea vaihtoehto. Huomioithan, että puuvillamatto saattaa päästää aluksi väriä. Ensimmäiset pesukerrat kannattaa pestä erikseen tai samanväristen kanssa.

Villamatto

Villamattoa pidetään vaivattomana ja itse itseään hoitavana. Näin pitkälti onkin. Villamaton puhdistus on silti tarpeen. Tahrojen poisto kannattaa tehdä aina tuoreeltaan. Villamaton hyvä imurointi poistaa pölyä, tuulettaminen raikastaa ja lumikylpy toimii kevyenä pikapesuna varsinaisten pesujen välillä.

Villamaton pesu tehdään joko tasopesuna tai pesukoneessa, riippuen maton tyypistä. Jäykän villamaton pesu tapahtuu laakapesuna. Tähän tarkoitukseen soveltuu esim. 24 Pesulan tasopesukone. Pehmeän, molemmin puolin käytettävän villamaton pesuun sopii puolestaan mattokone, kunhan pesuaine ja pesulämpötila soveltuvat villamateriaalille. 24 Pesulan mattokoneissa nämä vaatimukset täyttyvät ja mattokoneissa on valittavissa myös hellä pesuohjelma.

Viskoosimatto

Viskoosimatto tulisi saada puhtaaksi niukalla vedellä, jotta sen pinta pysyy tasaisena ja kauniina. Suositeltavaa on hoitaa maton peseminen laakapesuna joko palvelupesulassa tai itsepalvelupesulassa tasopesukoneessa. Viskoosimatto on kevyt ja valikoimissa on runsaasti erilaisia värejä ja kuoseja.

Tasopesukone kovapohjaisille matoilleMattokoneet konepestäville matoille


Vinkit matonpesuun lyhyesti

  • Tutki ja säilytä pesuohje
  • Mattojen pesu tehdään yleensä 1 – 5 kertaa vuodessa, tai aina kun matto on likainen
  • Tahranpoisto kannattaa tehdä aina tuoreeltaan
  • Matot tulisi varastoida puhtaina

Jaa artikkeli

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
If you use the [wpsl_map] shortcode outside a store page, then you need to set the ID or category attribute.