Plantvättmaskin

Ett nytt sätt att tvätta mattor

24 Pesulas innovation gör det lätt att tvätta mattor som behöver tvättas på en plan yta.

Plantvättmaskinen gör det möjligt att tvätta mattor med hård botten själv. Maskinen är lätt att använda, snabb och förmånlig. Även stora mattor tvättas på cirka en halvtimme och är i regel genast så torra att de kan användas. Tvättens pris är beroende på mattans storlek 6,30–24,90 €. Maskinen mäter mattan, så du behöver inte i förväg veta hur stor mattan är.

Vad kan tvättas med en plantvättmaskin? | Hur tvättar jag med en plantvättmaskin?  | Vad kostar tvätten? | Tips för plantvätt av mattor | Var hittar jag plantvättmaskiner?

Vad kan tvättas med en plantvättmaskin?

Med plantvättmaskinen tvättar du snabbt och effektivt mattor som behöver tvättas på en plan yta! I plantvättmaskinen kan du tvätta mattor med hård botten som tål vattentvätt.

En matta som är lämplig att tvätta i en plantvättmaskin:

Hur tvättar jag med en plantvättmaskin?

Så här enkelt är det:

 1. Börja tvätten med att placera mattan i rännan.
 2. Placera mattan på planet mot den orange linjen, med sidan som ska tvättas uppåt.
 3. Den främre luckan stängs och maskinen mäter mattan.
 4. Tvätten startar när du betalar tvätten i kortbetalningsterminalen.

Vad kostar tvätten?

Mattans storlek: max. 2 m bred och 4 m lång
Mattans tjocklek: 0,5 – 3 cm
Pris: 6,30 – 24,70 €
För rektangulära och runda mattor

Mini (storlek under 1 m²) = 6,30 €
Medelstor (1 m² – 2,5 m²) = 15,50 €
Extra stor (storlek över 2,5 m²) = 24,70 €

Tips för plantvätt av mattor

Typer av mattor som kan plantvättas

Läs tvättanvisningarna för mattan

Det är viktigt att noggrant läsa tvätt- och torkningsanvisningarna för mattan och följa dem. Mattor tvättas alltid på ditt eget ansvar. Vi kan bara ge allmänna anvisningar, eftersom varje matta har individuella egenskaper. 

En allmän regel är att mattor som tvättas i en plantvättmaskin ska vara vatten- och plantvättbara samt enkelsidiga. I fråga om måtten ska mattorna vara 0,5–3 cm tjocka och högst 200 * 400 cm stora. Även runda mattor kan tvättas i en plantvättmaskin.

Typer av mattor som tvättas med gott resultat i en plantvättmaskin:

 • vävda, styva yllemattor
 • vävda, styva bomullsmattor
 • handknutna ylle- och silkesmattor
 • luggmattor med hård botten
 • luggmattor med filtbotten
 • tuftade mattor
 • långa korridormattor med hård botten
 • över 0,5 cm tjocka plyschmattor
 • lurviga mattor med hård botten

Läs mattornas skötsel- och tvättanvisningarna redan när du köper mattorna. En matta som tvättas i en plantvättmaskin ska alltid ha tvättanvisningar som visar att mattan tål vattentvätt och plantvätt. Konsultera vid behov mattans tillverkare för mer information. 

Mer information om tvättanvisningar på Inspectas sidor.

Tips!

Ta en bild av mattans tvättanvisningar! Då har du kvar anvisningarna även om de med tiden nöts bort eller faller av.

Optimera tvättresultatet

Med omsorgsfulla förberedelser får du alltid det bästa tvättresultatet.

Gör dessa förberedelser hemma:

 1. Dammsug mattan noggrant och ta bort alla lös smuts (tejpbitar, häftmassa etc.).
 2. Kontrollera att mattan är hel och reparera möjliga lösa trådar.
 3. Behandla fläckar och ingrodd smuts med fläckborttagningsmedel. Vi rekommenderar galltvål, eftersom den är miljövänlig och effektiv. Vilket annat fläckborttagningsmedel som helst kan också användas, liksom flytande tvättmedel.
 4. Rulla ihop mattan och fäst den med ett snöre eller ett gammalt bälte så att den är lättare att transportera.
 • Regelbunden skötsel enligt mattans tvätt- och skötselanvisningar ökar mattans livslängd.
 • Det räcker att tvätta mattor 2 gånger/år om de städas noggrant mellan tvättarna och fläckar tas bort när de är nya. Mattor i rum som sällan används bör tvättas 1-2 gånger per år för att avlägsna damm ordentligt. Damm och smuts som trängt in i mattan är svårare att få bort och sliter på mattan.
 • I familjer med husdjur och barnfamiljer lönar det sig att tvätta mattorna när de blir smutsiga och tillräckligt ofta för att smutsen inte ska hinna bli ingrodd.
 • Det är bra att alltid ta bort fläckar från mattorna genast när de uppstår. Här hittar du fler fläckborttagningstips.
Tips!

I allmänhet är det lugnare i våra tvätterier på morgonen och efter kl. 18.

Mer information om tvätt med en plantvättmaskin

Användning av en plantvättmaskin

När du placerar mattan i plantvättmaskinen ska du kontrollera att mattans ena ände är synlig och att du lyfter upp den på tvättplanet med sidan som ska tvättas uppåt. Det lönar sig att öppna mattrullen en aning för att den ska dras in lättare i maskinen.

Tunga mattor: det är bra att vara två personer när mattan ska lyftas upp på tvättplanet. En matta som placerats i rännan ska rullas upp till en lös rulle eller till och med veckas, så att maskinen orkar lyfta upp den.

Runda mattor: Det är också möjligt att tvätta runda mattor i en plantvättmaskin. Tryck på ”Rund” (Pyöreä) på maskinens startskärm. Då kan maskinen beakta mattans form vid mätningen.

Torkning: En matta med hård botten är i regel så torr att den kan användas efter tvätten, dvs. ingen separat torkning behövs. Fukten på mattans yta torkar på några timmar hemma på golvet. En matta med mjuk botten kan ställvis suga i sig fukt ända till botten. I sådana fall kan mattan torkas i ett torkskåp med stång.

 

I plantvättmaskinen ligger mattan under en tvättlinje. Mattan tvättas med tryckduschmetoden i vatten med en temperatur på ca 35 °C. Tvättmedlet doseras automatiskt i maskinen och lämpar sig även för tvätt av ylle och silke. Tvättvattnet sugs genast bort från mattan. Plantvättmaskinen avlägsnar smuts på djupet och du får det bästa tvättresultatet om du redan hemma tar bort all lös smuts från mattan, t.ex. med dammsugare. Efter tvätten hamnar mattan veckad i rännan. Du kan rulla ihop mattan direkt från maskinen eller lyfta upp den på ett bord och rulla ihop den.

Var hittar jag plantvättmaskiner?

   If you use the [wpsl_map] shortcode outside a store page, then you need to set the ID or category attribute.