Pyykkipäiväkirja: Puhtaiden lakanoiden välissä

Viime viikolla taas tuskailin, kuinka voikaan olla niin hankalaa saada hoidettua niinkin yksinkertainen kotityö kuin lakanoiden vaihto! Veljelleni joskus avauduin nukkuvani toisinaan lakananvaihtopäivänä jopa yön makuupussissa sohvalla, jotta saan jätettyä väliin edes jonkin vaiheen tuosta hyytävän vastenmielisestä askareesta. Veljeni mielestä käytäntöni oli osoitus epänormaalin tason saavuttaneesta laiskuudesta. Siitäkin huolimatta jatkoin hyväksi havaitsemaani käytäntöä, kunnes lasteni syntymät pakottivat muuttamaan toimintamalliani. Esimerkillinen vanhempi tuskin viettäisi sohvaöitä makuupussissa, saati komentaisi lapsiaan toimimaan samoin.

Ystäväni kertoi ratkaisseensa pyykkivuoriongelmat 24 Pesulan käytöllä. Suhtauduin tuohon itsepalvelupesularatkaisuun varsin epäilevästi. Kuinka se, että kuljettaa pyykit kodin ulkopuolelle, voisi mitenkään helpottaa tämän epäemännän askareita? Ystäväni oli kuitenkin niin varman vakuuttunut asiastaan, että valitsin antaa tuolle ontuvan tuntuiselle idealle mahdollisuuden. Syvemmälle kuiluuni tuskin kuitenkaan pääsisin.

Viimein eräänä aamuna vedin kolme syvää hengenvetoa, suoristin ryhtini ja lähdin määrätietoisesti astelemaan kohti ensimmäistä makuuhuonetta. Mätkäytin lattialle suurimman talosta löytyneen kassin ja nakkelin sinne lakanat ja tyynyliinat. Niiden alta paljastuneet peitot ja tyynyt olivat nekin varsin nuhjuisen näköisiä. Mikäli idea toimisi, niiden vuoro päästä pesuun voisi olla ensi kerralla. Sängyn riisumisen jälkeen tunsin itseni jopa hieman tyytyväiseksi; projektihan etenee ja teen jotain mitä kunnollisten ihmisten kuuluukin tehdä!

Ilman kahvia tästä ei kyllä ihminen selviä millään, tuumin. Siispä perkolaattori purputtamaan. Siitä syntyneen äänimaailman siivittämänä siirryin toiseen makuuhuoneeseen ja innostunut tanssahteluni tyssäsi siihen paikkaan. Tyttäreni tyynyfriikkiys oli näköjään vakavasti pahentumaan päin. Sängystä löytyi yhteensä kahdeksan tyynyä! Tunnistin päällimmäiset uusimmiksi vierastyynyiksemme, jotka hän oli siis käynyt pihistämässä vaatehuoneesta. Valitsin olla jäämättä kiinni tyttäreni omituiseen taipumukseen ja jatkoin askareitani. Lopulta kun kaikkien talon sänkyjen petivaatteet oli kuorittu pois, oli aika lorauttaa kahvi termariin ja hurauttaa sinne kaksneloselle.

”Nämä eivät voi mahtua noihin koneisiin”, ajattelin seisoessani kaksnelosessa pesukoneen edessä ja epätoivon hiipiessä mieleeni. Tämä ei sittenkään tainnut olla viisas ajatus. Lapoin pyykkejä koneeseen ja aloin jo epäillä niiden päätyvän jonkin rummussa olevan aukon kautta pesulan takatilaan, niin paljon tavaraa tuntui sisään uppoavan. Täyttöaukon lisäksi muuta reikää ei kuitenkaan löytynyt. Osasin jopa laittaa koneen päälle ja katselin pian pyykkien pyörimistä iloiten samalla omasta aikaansaavuudestani. Saatan sittenkin olla emäntäainesta! Nyt voisi käydä kaupassa tai itse asiassa mieluummin olla käymättä. Minullahan olisi puoli tuntia aikaa juoda kahvini rauhassa! Hörpin höyryävää kahvia ja istuin lukemaan uutisia kännykästäni. Laitoin ystävälleni kuvaviestin lakanapyykistäni ja kiitin ideasta. Pian tulikin aika siirtää pyykit kuivausrumpuihin pyörimään. Hetken harkitsin lähtöä puolen tunnin reippaalle kävelylle, mutta päädyinkin rentoutumaan ja sulkemaan hetkeksi silmäni.

Heräsin siihen, kun joku kosketti olkapäätäni. ”Onks noi sun pyykit tuolla kuivurissa? Taitavat olla jo valmiit. Voisitko ottaa pois, niin saisin omani sinne?”

Voi apua, niin komea mies ja minulla valui univesi suupielestä! Kuivasin suupieleni, nakkasin kuivat, puhtaat pyykit kasseihin ja luikin säkkeineni autolle. Kotona sain petivaatteet suoraan käyttöön. Seuraavalla kerralla mukaan pesulalle lähtisivät myös peitot, tyynyt ja petareiden päälliset. Ystäväni oli ollut oikeassa: Kaksnelonen ratkaisi lakananvaihto-ongelmani! Sen komean miehen hymy mielessäni nukahdin tyytyväisenä puhtaiden lakanoideni väliin.

Kirjoittajasta

Pyykkipäiväkirjan kirjoittaja on kahden teinin äiti, jonka elämää värittävät höpsöt koirat, sisarusten lapset sekä moninainen ystävien ja sukulaisten joukko.
Arkeen kuuluu oman yrityksen töitä, liikuntaharrastuksia, mökkielämää ja lisäksi ainainen pyrkimys saada pidettyä koti siistinä ja pyykkivuori hallinnassa.

Uusimmat artikkelit

Jaa artikkeli

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
If you use the [wpsl_map] shortcode outside a store page, then you need to set the ID or category attribute.