Pyykkipäiväkirja: Mattokaupoilla

Oli tullut aika päivittää kodin ilmettä mattojen osalta. Olohuoneeseen ja keittiöön tarvittiin yhteensopivat matot sitomaan noita kahta tilaa toisiinsa. Mattojen tulisi myös tuoda kotiimme lisää väriä ja helppohoitoisuutta eli niiden tulisi ehdottomasti olla itsepalvelupesulassa itse pestäviä. Ammattiostajan taustani käynnisti automaattisesti sisäisen hankintaohjelman ja listasin maton valinnassa huomioitavat asiat. Niitä kertyikin yllättävän monta!

Maton ulkonäkö

Ensimmäisenä maton hankintaa ajatellessa mieleen nousevat luonnostaan visuaaliset seikat, kuten maton väri, koko, muoto ja mahdollinen kuosi. Maton ulkonäön suhteen voi päätyä neutraaliin, sisustukseen sulautuvaan vaihtoehtoon tai huomiota herättävään väriin ja kuviointiin. Mattojen ja muiden kodintekstiilien avulla saa helposti muutettua sisustuksen ilmettä ja värimaailmaa. Huonekalujen sävymaailma määrittää toki mattovalintaa jonkin verran, etenkin mikäli kodissa on arvohuonekaluja tai perhekalleuksia, joita ei usein uusita.

Käyttötarkoitus

Mihin tilaan matto tulee eli onko maton kestettävä rajumpaa kulutusta vai somistaako se jonkin vähemmän käytetyn tilan? Onko se alttiina likaantumiselle tai kosteudelle? Mikä on maton tehtävä eli tuleeko sen eristää kylmää, suojata lattiapintaa, estää liukkautta, toimia hiekan pysäyttäjänä tai leikkialustana, olla sisustuselementti tai vähentää asunnon kaikua?

Materiaali

Maton käyttötarkoitus määrittää makumieltymysten ohella materiaalivalintaa.
 

Laatu

Hyvälaatuinen ja siisti matto luo viihtyvyyttä. Ennen kaupoille lähtöä on hyvä miettiä budjetti valmiiksi ja päättää, millaista käyttöikää matolleen suunnittelee. Maton yksityiskohdat on syytä tarkistaa. Onko kudonta tiivistä, nukkamattojen tuftaus kestävää (testaa nyhtäisemällä), onko kanttaukset tehty kestävämmin nauhalla vai maton materiaalilla yliompelemalla ja onko pohjakangas kestävä? Tutustu aina ostotilanteessa maton pesu- ja hoito-ohjeisiin ja kysy täydentäviä tietoja myyjältä.

Esityö oli tehty! Silkki- ja villamattoihin haaveilen investoivani sitten, kun nuoriso koirineen on lentänyt pesästä. Nyt elämäntilanteeseemme sopivat tekijät listattuani ja päädyin hankkimaan silkkimattoja muistuttavat viskoosimatot. Mattokaupoille oli helppo lähteä, kun mielessä oli jo selkeä suunnitelma ja tarjontaakin pystyi netin kautta tutustumaan etukäteen. Nyt kotiamme somistavat tasopesukoneessa pestävät, helppohoitoiset ihanuudet!

Kuminen liukueste pitää maton hyvin paikoillaan.

Kirjoittajasta

Pyykkipäiväkirjan kirjoittaja on kahden teinin äiti, jonka elämää värittävät höpsöt koirat, sisarusten lapset sekä moninainen ystävien ja sukulaisten joukko.
Arkeen kuuluu oman yrityksen töitä, liikuntaharrastuksia, mökkielämää ja lisäksi ainainen pyrkimys saada pidettyä koti siistinä ja pyykkivuori hallinnassa.

Uusimmat artikkelit

Jaa artikkeli

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
If you use the [wpsl_map] shortcode outside a store page, then you need to set the ID or category attribute.