Mattojen pesuopas

Mattolaituri – pala suomalaista historiaa

Mattojen pesun tarve tulee mieleen usein vain muutaman kerran vuodessa, kesän saapuessa ja joulusiivouksen ollessa käynnissä. Nostalginen mattolaituri, mäntysuopa ja eväskahvin tuoksu ovat olleet osa suomalaista kansanperinnettä. Maton pesu tehtiinennen ronskisti harjalla ja hartiavoimalla.

Mattojen pesun jälkeen huuhtelu hoitui veneen perässä vetäen ja juuri tuo maton huuhtelu oli tietenkin kunniatehtävä. Maton kuivattaminen sujui kesätuulella tangolla tai narulla, myöhemmin kotona saattoi olla myös mattoteline.

Matonpesun jälkeen kotona tuoksui pitkään mäntysuopa. Se oli merkki ahkeruudesta; mattojen pesu oli hoidettu itse ja perinteiden mukaan. Pesutulos ja pesutapa olivat yleinen aihe kahvipöytäkeskusteluissa. Jokaisen oma matonpesutyyli oli tietenkin se ainoa oikea ja tuo hyväksi havaittu matonpesutapa kulki perimätietona sukupolvelta toiselle.

Matonpesu hoituu usealla tavalla

Nykyään mattojen peseminen on mahdollista tehdä monella tavalla. Maton voi edelleen pestä itse tai viedä sen mattopesulaan. Mattopesula puolestaan voi olla palvelupesula tai itsepalvelupesula. Maton pesutapaan vaikuttavat maton tyyppi, tarjolla olevat pesumahdollisuudet, omat resurssit sekä budjetti. Kasvava valikoima erilaisia mattotyyppejä lisää tarvetta hoitaa kaikenlaisten mattojen pesu turvallisesti ja helposti.

Ennen maton pesua…

Olipa maton pesutapa mikä tahansa, esikäsittely takaa parhaan pesutuloksen. Tahranpoisto kannattaa tehdä aina tuoreeltaan. Valitse sinulle sopivimmassa muodossa oleva tuote eli suihke, kiinteä tai nestemäinen tahranpoistoaine. Luonnonmukainen ja monikäyttöinen valinta on sappisaippua, jota saa useimmista ruokakaupoista ja toimii monenlaiseen likaan, kuten viinitahrat tai suklaatahrat.

Irtolian poistaminen, tahrojen käsittely ja huolellinen imurointi on hyvä tehdä aina ennen matonpesua. Nämä esivalmistelut voi hyvin hoitaa kotona ja sitten seuraavaksi maton rullaaminen ja mattopyykki!

Haiseva matto tarvitsee aina pesun. Kotona mattoon voi ensiavuksi suihkuttaa vedestä ja etikasta tehtyä liuosta. Mikäli haju on tietyssä kohdassa tai erityisen voimakas, kyseisen kohdan voi kastella veden ja etikan seoksella ennen pesua ja antaa hetken vaikuttaa.

Hajun poistamiseen on olemassa myös erilaisia kemikaaleja, mutta kunnollinen pesu on aina parempi vaihtoehto. Olipa haiseva matto sitten liian pitkän kuivumisajan tai lemmikkien yllätysten jäljiltä, tee etikkakäsittely vesipestäville matoille ennen pesua ja hoida maton peseminen mahdollisimman pian.

Maton peseminen kotona

Maton peseminen voi myös joissain tapauksissa hoitua kotona. Kynnysmatto, kylpyhuoneen matto, pieni ja kevyt räsymatto tai lyhyt käytävänmatto voi olla mahdollista pestä kylpyhuoneessa. Räsymaton pesu pyykkikoneessa voi tulla kysymykseen, kun matto on pieni, kevyt ja taipuisa. Maton pesuohje on syytä ensin tutkia tarkasti ja noudattaa sitä. Oman pesukoneen kapasiteetti on myös tärkeää ottaa huomioon. Vältä voimakasta harjaamista kovalla harjalla, jotta maton kuidut eivät rikkoudu.

Käytä pehmeää harjaa, pesusientä tai vai käsiäsi. Märkä matto on raskas ja venyy helposti nostellessa. Ole varovainen, jotta maton muoto säilyy ja pohja tai kuteet eivät vaurioitu. Mikäli matonpesu hoidetaan pesutilan lattialla, puhdista aina lattiakaivo huolellisesti pesun jälkeen.

Kaupoista löytyvä lattiakaivon suodatin helpottaa matonpesun jälkeistä puhdistamista. Maton kuivatus tulisi tehdä tilassa, jossa on hyvä ilmanvaihto. Maton – kuten muunkaan pyykin – kosteus ei saisi rasittaa kodin rakenteita. Matonpesu kotioloissa ei aina olekaan edullinen vaihtoehto, kun ilmastointijärjestelmä tekee lisätyötä kosteuden poistamiseksi huoneilmasta ja käytettävä vesimäärä on suuri.

Mattolaituri ja matonpesupaikka

Itse tehtävä matonpesu on nykyään siirtynyt vesistöjen ääreltä kuivalle maalle, mikä onkin ympäristöystävällinen suuntaus. Sinilevä saisi varmasti kaikkien mielestä pysyä poissa uimarannoilta. Mattolaiturit ovat vähentyneet, mutta toki niitäkin vielä paikoittain löytyy. Moniin taajamiin on sen sijaan ilmestynyt matonpesupaikka, jonne virtaa vesijohtovesi.

Niissä on toisinaan tarjolla myös ylimääräiset vedet pois puristava mankeli sekä kuivauspaikka eli teline, jossa voi valuttaa mattoja kuivemmiksi. Säätä on ulkosalla toimiessa toki syytä tarkkailla, sade kun saattaa yllättää ja matonpesu kirjaimellisesti vesittyy ja puhtaan maton raikkaus saattaa jäädä haaveeksi.

Matonpesupaikkojen vähennyttyä niiden ruuhkautuminen poutapäivinä on haaste. Käsin pesu ja huuhteleminen ottaa reilusti aikaa ja sen vuoksi pesupaikat pysyvätkin varattuina pitkään. Märkä matto on myös yllättävän painava. Matonpesupaikalla on siis tarpeen olla mukana riittävästi lihasvoimaa ja aikaa, kosteutta sietävä vaatetus ja tiedossa useamman päivän mittainen kuiva, lämmin kausi.

Palvelupesula

Silloin kun haluat, että koko matonpesu ja -kuivausprosessi hoidetaan sinun puolestasi, voi palvelupesula olla sinulle hyvä vaihtoehto. Paikkakunnallasi saattaa olla mattopesula, jolla on myös noutopalvelu eli maton nouto ja palautuskin hoituvat pesulan puolesta. Palvelupesuloissa onnistuu myös mattojen kuivapesu. Mikäli matonpesun hinta ja pesuprosessiin menevä aika eivät ole sinulle merkittäviä seikkoja, voi palvelupesula noutopalvelulla olla sinulle toimiva vaihtoehto. Muista ottaa etukäteen selvää hintatasosta ja toimitusajasta, jotta voit olla kaikilta osin tyytyväinen valintaasi.

Itsepalvelupesula

Itsepalvelupesulan etuna on, että se on nopea ja helppo tapa hoitaa maton peseminen. Monissa itsepalvelupesuloissa tämä vaihtoehto on myös edullinen sekä ympäristöystävällinen. Tarjolla on vähintään mattokone. Eli iso pyykkikone, jossa on mattojen pesuun sopiva pesuohjelma ja riittävän suuri kapasiteetti. Hyvä mattokone linkoaa pesuohjelman päätteeksi ylimääräisen veden tehokkaasti pois, jotta maton kuivatus tapahtuu riittävän nopeasti ja mattoa on helppo käsitellä.

24 Pesuloissa on käyttöösi mattokone, tasopesukone ja kuivauskaapisto. Mattojen pesun hinta on edullinen ja koneissa on valmiina sopiva pesuaine. Isojen mattojen pesu onnistuu sekä tasopesukoneessa että mattokoneessa. Pesutapa valitaan mattotyypin mukaan. Mattokoneessa peseytyvät myös koiran tai kissan peti, koiran valjaat tai muut pienen lemmikin tekstiilit. Kuivauskaapistossa mattojen kuivaaminen toteutuu oikeissa olosuhteissa  tai voit kuljettaa maton myös kotiin kuivumaan. Itsepalvelupesula voi olla sinulle hyvä vaihtoehto, mikäli mattojen peseminen on tarpeen tehdä usein ja arvostat nopeutta sekä vaivattomuutta.

Mattopesuri

Maton pesua varten voi hankkia tai vuokrata mattopesurin. Pesutulos on paras, kun matto on vain kevyesti likainen. Mattopesurin kanssa on tärkeää huomioida lattian suojaaminen eli pestävä matto ei saa olla suoraan lattiapintaa vasten.

Pesuaineen tulee olla erityisesti mattopesuriin tarkoitettua ja laitteen käyttöohjeisiin on tärkeää tutustua perusteellisesti etukäteen. Varmista myös aina maton pesuohje eli että mattosi on turvallista pestä mattopesurilla. Pesutilassa on tärkeää olla hyvä ilmanvaihto, jotta pesurista tuleva kosteus ei jää huoneilmaan.

Pesuvaahto ja muut kemikaalit

Tarjolla on kotikäyttöön tarkoitettuja kemikaaleja mattojen puhdistamiseen ja suojaamiseen. Puhtaan maton voi suojata likaa ja kosteutta hylkivällä suojasuihkeella. Varmista aina kuitenkin ensin, että suoja-aine sopii juuri sinun matollesi.

Pesuvaahto on hyvä vaihtoehto kevyeen puhdistamiseen perusteellisen mattopesun välissä ja toki sellaisille matoille, joille vesipesu ei ole mahdollinen. Pesuvaahtojenkin kanssa on tärkeää selvittää soveltuvuus omalle matolle ja tehdä ensin testi huomaamattomaan kohtaan.

Kuinka usein matonpesu tehdään

Kodin tai mökin mattojen peseminen kerran vuodessa ei aina riitä. Käytävän matto kuormittuu usein eniten.

Hyvä käytävänmatto rajoittaa lian kulkeutumista muualle asuntoon, sen imurointi on helppoa ja matto on kevyt nostella. Silti sen kunnollinen pesu on tarpeen yleensä kodin muita mattoja useammin. Maton materiaalin valinta vaikuttaa pesuväleihin. Villamatto hylkii luonnostaan likaa jossain määrin, tosin pölyä sekin kerää.

Villamaton pesu voi kuitenkin usein odottaa hieman muita mattoja pidempään. Yhden hengen talous tai aikuisperhe voi hyvin tehdä matonpesun kaksi kertaa vuodessa. Sen sijaan kun kyseessä on lapsiperhe tai kotona on lemmikkieläimiä, mattojen peseminen on tarpeen useamman kerran vuodessa.

Pesuväli on siis likaantumisen mukaan kaksi kertaa vuodessa tai aina, kun matto on likainen. Tahrojen poistaminen tuoreeltaan voi hieman lykätä matonpesun tarvetta. Puhtaan maton värit pysyvät kirkkaina, se on raikas ja pysyy pidempään hyvässä kunnossa.

Ison maton pesu

Ison maton peseminen itse voi olla haastavaa. Se voi toki onnistua ihan kotioloissakin, kunhan hyvän suunnittelun ja huolellisen toteutuksen avulla onnistuu välttämään yleisimmät ongelmakohdat. Kotioloissa pesutulos on helposti epätasainen, huuhtelu haastavaa ja erityisesti maton kuivatus on vaikeaa hoitaa kunnolla. Ison maton pesu painepesurilla on monen kokeilema konsti. Sopivan vedenpaineen löytäminen kysyy harjoittelua ja jotkut tässä onnistuvatkin.

Pesutasona painepesurilla pestessä on käytetty mm. terassin lattiaa, vaihtolavoja, peräkärryä ja mattotelinettä. Yksi ison maton pesun suurimmista haasteista on saada maton päät yhtä puhtaiksi kuin maton keskiosa.

Maton valuttaminen kuivaksi valuttaa myös mattoon jääneen lian ja pesuainejäämät maton päihin ja väri jää helposti muuta mattoa tummemmaksi. Erityisesti vaalean maton peseminen on tarkkaa puuhaa. Mikäli maton haluaa kuitenkin pestä itse, on syytä tehdä etenkin maton päiden pesu huolella ja huuhtelu suurella vesimäärällä.

Painepesurin kanssa tulisi myös varoa sitä, että ei tule painaneeksi pölyä ja likaa yhä syvemmälle maton pohjaan.

Sama pätee maton pesuun lattialla eli pesuveden ei tulisi jäädä seisomaan maton päälle ja päästä imeytymään takaisin mattoon. Ison maton peseminen kuluttaa runsaasti vettä eli tämä on hyvä huomioida jo etukäteen. Mielikuvissa pesutapa voi olla edullinen, todellinen kustannus saattaa olla suurempi, sillä vesilaskun summa voi päästä yllättämään.

Maton pesun hinta voi muodosta korkeaksi siinäkin tapauksessa, että pesu meneekin pieleen ja edessä on uuden maton hankinta. Ison maton pesu on siis turvallisinta antaa joko palvelupesulan hoidettavaksi tai valita nopeampi itsepalvelupesula. Ison, jäykän maton pesuun on tarjolla tasopesukone. Taipuisa ja molemmilta puolilta käytettäviä mattoja voi pestä matonpesukoneessa.

Uuden maton hankinta

Kun edessä on uuden maton hankinta, mieti etukäteen myös maton peseminen ja mitkä matonpesumahdollisuudet sinulla on käytettävissäsi. Ota pesuohje talteen, vaikkapa kuvana kännykkääsi. Vesipestävä matto on aina turvallinen valinta. Maton koko määräytyy ensisijaisesti tilan koon mukaan.

Mieti kuitenkin maton koko myös siltä kannalta, että voit halutessasi pestä sen itsepalvelupesulan tasopesukoneessa tai mattokoneessa. Toisinaan yksi iso matto onkin kätevämpää korvata asettamalla kaksi pienempää mattoa vierekkäin. Pese uusi matto aina sen ollessa likainen ja se pysyy pidempään hyvässä kunnossa.

Lue blogi uuden maton hankinnasta 

Matonpesuopas eri mattotyyppien mukaan

Räsymatto

Räsymatto on helppohoitoinen ja kestävä. Vanhoissa matoissa materiaalina on käytetty kulloinkin saatavilla olleita kuteita, useimmiten käytöstä poistetuista tekstiileistä itse leikattua matonkudetta. Nykyään on tarjolla myös valmista matonkudetta ja erityisesti sen kohdalla on hyvä muistaa, että räsymatto saattaa ensimmäisillä pesukerroilla päästää väriä.

Räsymatot tuleekin aluksi pestä joko samanväristen kanssa tai yksinään. Räsymatto imee reilusti vettä ja se vaatii hyvät kuivausolosuhteet. 24 Pesulan mattokone on vaivaton vaihtoehto räsymattojen pesuun ja kuivauskaapistossa ne kuivuvat optimaalisissa olosuhteissa.

Karvamatto

Monesta kodista löytyy nykyään karvamatto tai nukkamatto. Niissä viehättää pehmeys, elävä pinta, ryhdikkyys ja usein edullinen hinta. Tällainen matto ei mene rullalle ja pysyy paikoillaan joko itsestään tai pienellä liukuesteellä autettuna. Karvamaton pesu sen sijaan saattaakin muodostua haasteeksi.

Toisin kuin räsymattojen kohdalla, näiden mattojen peseminen ei olekaan niin tuttua. Nukkamaton ja karvamaton pesu onnistuu kyllä ja molemmat hoituvat samalla reseptillä: vesipestävät karva- ja nukkamatot pestään mattopesulassa eli joko palvelupesulassa tai itsepalvelupesulassa tasopesuna. Itsepalvelupesula valitaan siis sillä perusteella, että käytettävissä on nimenomaan tasopesukone.

Aitomatto

Aito matto on käsintehty ja yleensä materiaalina on villa tai silkki. Uniikin itämaisen maton, kuten myös persialaisen maton valmistajalta on, mikäli mahdollista, hyvä selvittää juuri kyseisen maton pesuohje. Mikäli pesuohje ei ole saatavilla, tulisi ainakin huomioida,  että pesuaine on sopiva silkille tai villalle.

Lisäksi pesu tulee olla riittävän hellävarainen. Ennen aitojen mattojen pesua tulee varmistaa, että matto on ehjä ja eli kiinnittää kaikki irtolangat sekä ommella mahdolliset purkautuneet kohdat kuntoon. Aitojen mattojen pesu tapahtuu tasopesuna mattopesulassa, joko palvelupesulassa tai itsepalvelupesulassa. 24 Pesulassa käytössä oleva pesuaine soveltuu myös villalle ja silkille.

Ryijymatto

Ryijymatto ja perinteinen seinäryijy ovat alun perin olleet kokonaan villasta valmistettuja. Nykyään ryijymaton materiaalina on usein polypropeeni. Ryijymatot ovat käsin pestäviä.

Polypropeenimatto

Polypropeenimatto tai akryylimatto ovat tulleet suosituiksi likaa hylkivien ominaisuuksiensa vuoksi. Lisäksi ne on helppo puhdistaa; imuri liukuu maton pinnalla hyvin ja kevyen lian voi pyyhkiä maton pinnalta tuoreeltaan. Perinteinen pesukone ei sovellu polypropeenimaton pesuun vaan sen peseminen tulee tehdä tasopesukoneessa, mikäli maton pesuohje sallii vesipesun. Kuivapesu on mahdollinen palvelupesulassa.

Käytävämatto

Käytävän matto on usein matalanukkainen ja sen pohjamateriaali on usein kumi, polypropeeni tai huopa. Käytävämatto puhdistuu helposti, kun sitä pestään riittävän usein. Pesu tulisi tehdä laakapesuna. Pienen maton pesu voi onnistua kotona pesutiloissa. Suositeltava pesutapa on mattopesula. Itsepalvelupesula on nopea ja edullinen vaihtoehto jatkuvasti käytössä olevalle matolle.

Puuvillamatto

Puuvillamatto on kuin räsymatto, mutta materiaali on kokonaan puuvillaa, kude tasalaatuista ja mattojen värimaailma on usein selkeämpi. Pienten ja kevyiden puuvillamattojen pesu voi onnistua kotona pyykinpesukoneessa. Varmempi valinta on mattopesulan mattokone. Itsepalvelupesula on puuvillamatolle edullinen ja nopea vaihtoehto. Huomioithan, että puuvillamatto saattaa päästää aluksi väriä. Ensimmäiset pesukerrat kannattaa pestä erikseen tai samanväristen kanssa.

Villamatto

Villamattoa pidetään vaivattomana ja itse itseään hoitavana. Näin pitkälti onkin. Villamaton puhdistus on silti tarpeen. Tahrojen poisto kannattaa tehdä aina tuoreeltaan. Villamaton hyvä imurointi poistaa pölyä, tuulettaminen raikastaa ja lumikylpy toimii kevyenä pikapesuna varsinaisten pesujen välillä.

Villamaton pesu tehdään joko tasopesuna tai pesukoneessa, riippuen maton tyypistä. Jäykän villamaton pesu tapahtuu laakapesuna. Tähän tarkoitukseen soveltuu esim. 24 Pesulan tasopesukone. Pehmeän, molemmin puolin käytettävän villamaton pesuun sopii puolestaan mattokone, kunhan pesuaine ja pesulämpötila soveltuvat villamateriaalille. 24 Pesulan mattokoneissa nämä vaatimukset täyttyvät ja mattokoneissa on valittavissa myös hellä pesuohjelma.

Viskoosimatto

Viskoosimatto tulisi saada puhtaaksi niukalla vedellä, jotta sen pinta pysyy tasaisena ja kauniina. Suositeltavaa on hoitaa maton peseminen laakapesuna joko palvelupesulassa tai itsepalvelupesulassa tasopesukoneessa. Viskoosimatto on kevyt ja valikoimissa on runsaasti erilaisia värejä ja kuoseja.

Tasopesukone matoille

Muista nämä!

  • Tutki ja säilytä pesuohje
  • Mattojen pesu 1 – 5 kertaa vuodessa aina kun matto on likainen
  • Tahranpoisto aina tuoreeltaan
  • Mattojen varastointi puhtaina

Jaa artikkeli

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
If you use the [wpsl_map] shortcode outside a store page, then you need to set the ID or category attribute.